LoraWAN Nedir?
Düşük güç tüketimi geniş bir alanda arazi durumuna göre 3-10 Km kadar mesafeler nesneler arasında küçük boyutta veri iletişimi için kullanılan bir geniş alan ağıdır.
Uygulamada akıllı şehirler için çöp konteynırlarının doluluk durumlarının takibi, su-elektrik sayaçlarının okunması, tarımda sahadan sensör verilerinin toplanması gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Gateway vasıtasıyla lora modüllerinden alınan veriler cloud ortamına yada bir servere iletilmekte gerekli takip ve analizleri yapılabilmektedir.
Frekans olarak ülkelerin yasal düzenlemelerindeki farklılara göre 433 MHz, 868 MHz, 915 MHz, 865 MHz – 867 MHz ve 923 Mhz frekanslarını kullanabilmektedirler.
Lora alıcı-verici modülleri gateway’e olan uzaklığına göre iletim gücünü artırıp azaltabilmekte buda gatewaye yakın modellerin fısıltı seviyesinde iletişim kurarak düşük güç tüketimi ile pil ömürlerinin uzun olmasını sağlamakta. Ayrıca lora modüllerini çoğalması ile frekansta doluluk olması ve sinyallerin çakışırak birbirlerini engellemeside çoğalan gatewayler ile modüllerin sinyal gönderim gücünü azalması sayesinde daha kısa mesafe işlemiş ile çakışmanın önüne geçilebilecektir.
Lora modüllerinden alına sinyaller kendi gateway cihazımız ile toplanaca bileceği gibi şehirleri ülkeyi kapsama alanına alan lorawan operatörlerindende hizmet alınıp kullanılabilinir. Avrupa, Amerikada bu operatörler bulunmasına rağmen ülkemizde şuan bir lorawan operatörü yoktur.
LoraWAN ile ilgili bilgi, video, dosya vb. dökümanları bu sayfadan eklendikçe takip edebilirsiniz.
LoraWAN çözümleri üreten Actilitiy firmasında çalışan Alper Yeğin’in MEF Üniversitesinde yaptığı LoRaWAN IoT Icin Uzun Mesafe ve Dusuk Guc Kablosuz Iletisim Etkinligi Teknik konuşmasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Son yorumlar